Logga Mälardalens Högskola, MDH. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
1 av 3
Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Anna Rolfsman. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Anna Rolfsman barnmorska. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Maria Müllersdorf MDH. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Maria Müllersdorf på Mälardalens högskola.. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Vart tar alla sköterskor och socionomer vägen?

"Hoppas att det kan ge stöd till arbetsgivarna"
2:22 min

Det är brist på sjuksköterskor och socionomer i hela landet. Nu ska forskare på Mälardalens högskola ta reda på varför de lämnar sina jobb.

Intresset för forskningen är stort från arbetsgivarhåll, enligt Maria Müllersdorf som är akademichef för hälsa, vård och välfärd på Mälardalens högskola.

Forskarna ska nu försöka få svar på flera frågor:

– Vad är det som gör att jag som student som nu får min legitimation, vad är det för faktorer som påverkar att jag väljer just en arbetsplats? Vad gör att jag är kvar?

Det man bland annat ska undersöka är om det är lön, arbetsmiljö eller något annat som gör att socionomer och sjuksköterskor stannar eller lämnar sitt arbete.

Maria Müllersdorf hoppas att forskningen på Mälardalens högskola ska ge ett svar på vart alla utbildade sjuksköterskor tar vägen.

– Framför allt hoppas vi att det kan ge stöd till arbetsgivarna att hitta vägar att få den här arbetsplatsen där det blir konkurrens att jobba, säger Maria Müllersdorf.

Det är på tiden att forskarna nu vill ha ett svar på vart alla sjuksköterskor tar vägen, tycker barnmorskan Anna Rolfsman, som arbetar på förlossningen på sjukhuset i Västerås.

– Många av oss trivs ju. Det som inte är så trivsamt är många gånger arbetsmiljön. Det är ett hårt pressat läge på många avdelningar och lönerna har historiskt sett varit låga, säger Anna Rolfsman till P4 Västmanland.

– Jag älskar mitt arbete. Jag har världens bästa jobb, men jag fortsätter att strida för att jag ska få betalt för mitt jobb!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".