Oscar Uusitalo, lokal projektledare för PRODIS
Oscar Uusitalo, lokal projektledare för PRODIS. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio

Gym certifierat för arbete mot dopning

"Vi vill att fler gym ska ta efter det här"
1:00 min

Träningsanläggningen Arena i Fagersta blir första anläggning i Västmanland att certifiera sig mot dopning.

Oscar Uusitalo, lokal projektledare för PRODIS, Prevention av Dopning I Sverige, kommer att dela ut en plakett på en ceremoni på anläggningen i Fagersta ikväll och han hoppas att fler anläggningar i Västmanland kommer att ta efter.

– Vi har förhoppning att det ska ge effekt i Västmanland. Certifieringen gäller i ett år så det är ett kontinuerligt arbete som hela tiden fortlöper så man måste hela tiden förnya det här så då har vi förhoppning att de inte ska falla in i gammal vana, säger Oscar Uusitalo. 

PRODIS har tagit fram en arbetsmodell som anläggningarna ska jobba efter där de tar fram en policy- och handlingsplan och utser en antidopningsansvarig. Anläggningar ska också ha ett samarbete med idrottsförbundet och polisen.

Oscar Uusitalo berättar att det är svårt att få en siffra på hur många det är som dopar sig men berättar att när undersökningar gjorts på anläggningar har 4 procent berättat att de någon gång provat på att dopa sig. Efter certifieringen har den siffran halverats till 2 procent.

Nu är alltså Fagersta först ut i Västmanland att få ta emot plaketten.

– Det är kul att det är den första och förhoppningsvis inte den sista. Vi vill att fler gym ska ta efter det här, säger Oscar Uusitalo som berättar att även en anläggning i Västerås kommer att få certifikationen i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".