Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Livet på landet - dötrist eller alldeles underbart

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 14.00
”Jag har alltid längtat ut på landet”
(12 min)
Familjen Berglunds dröm blev verklighet. De flyttade från Stockholm till Möklinta. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Familjen Berglunds dröm blev verklighet. De flyttade från Stockholm till Möklinta. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.

Hur är det att leva på landet? I en serie reportage i P4 Västmanland berättar vi om den västmanländska landsbygden och de människor som kämpar för att hålla den levande.

Jag minns hur jag satt på bussen från stan. Jag försökte skugga spegelbilden som lamporna inne i bussen gav i fönstret med handen, för att se var vi var och om det var dags för mig att kliva av. Många gånger såg jag inte ut i mörkret utan åkte för långt. 

Livet på landet är inte alltid lätt, men ibland alldeles underbart.

I en serie reportage de kommande veckorna handlar det om den västmanländska landsbygden och de människor som kämpar för att hålla den levande i en tid då allt mer fokus läggs på städerna.

Bara under min livstid har jag sett hur landsbygden förändrats. Den gamla lanthandeln är privatbostad numera och byskolan vid mitt barndomshem lades ner redan på 80-talet.

Går vi längre tillbaka i tiden kan vi se hur landsbygdens förutsättningar kastats om totalt.  I mitten av 1800-talet bodde nästan 90 procent av den svenska befolkningen på landsbygden. Men sedan skedde flera saker som gjorde att människor sökte sig mot städerna.

Befolkningen ökade så det var fler som skulle försörja sig. Samtidigt behövdes färre som jobbade på gårdarna eftersom jordbruket hade blivit mer effektivt.

I städerna däremot fanns det jobb. De nya industrierna ropade efter arbetskraft och många lockades att starta ett nytt liv i städerna.

Nuförtiden är befolkningsstatistiken helt omvänd, 85 procent av den svenska befolkningen bor i tätorterna.

Men det finns en stor drivkraft och ett oändligt engagemang på landsbygden. Människor jobbar hårt för att hålla liv i skolor, affärer, föreningar och kulturliv. Det har blivit nya förutsättningar för att driva företag på landsbygden i takt med att den nya tekniken gjort sitt intåg.

Det är också många människor som längtar ut på landet. En undersökning från Sifo visar att många av de som bor i städerna gärna skulle flytta till landsbygden.

Vi ska i en serie reportage träffa de människor som driver landsbygden framåt i en tid då mycket fokus läggs på städerna. Jag hoppas att du hänger med på vår resa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".