Klackbergsgården i Norberg. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Klackbergsgården i Norberg. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Migrationsverket säger nej till moduler för asylsökande på Klackbergsgården

"Det är mer än vad de upplyst mig om"
1:36 min

Asylboendet Klackbergsgården i Norberg har ansökt om att få ta emot fler asylsökande i tillbyggda moduler. Men Migrationsverket tycker inte att kraven på ekonomisk ställning uppfylls.

I anbudet till Migrationsverket anges att Klackbergsgården vill ta emot fler asylsökande, genom att bland annat bygga moduler med plats för 66 personer.

Men Migrationsverket tycker inte att fastighetsägaren uppfyller kraven på ekonomisk ställning. Därför har anbudet sållats bort. Det förvånar verksamhetsansvarige Mats Nilsson.

– Nej, de har gjort ett felaktigt beslut. Vi ska fråga varför de har sagt nej. De säger att vi har underleverantörer som inte uppfyller kraven. men vi har inga underleverantörer så de har väl kryssat i fel ruta någonstans, säger Mats Nilsson.

Till mig har Migrationsverket sagt att de inte tycker att ni ni inte uppfyller kravet på ekonomisk ställning, och då är det fastighetsägaren Åström Hotell & Konferens som saknar ekonomisk säkerhet. Hur ser du på det?

– Nej, det stämmer inte. Det är mer än vad de upplyst mig om. Vem har du pratat med där, frågar Mats Nilsson.

Jag har haft kontakt med en pressansvarig som gett mig de här uppgifterna skriftligt.

– Nej, det är helt felaktigt, säger Mats Nilsson.

Det är företaget Uthyrningsservice i Västerås som driver asylboendet Klackbergsgården utanför Norberg. Mats Nilsson är anställd som verksamhetsansvarig, hans fru driver företaget.

Klackbergsgårdens fastighetsägare, Åström Hotell & Konferens - som också drivs av Mats Nilssons fru, har nyligen fått kommunalt bygglov för fristående moduler. I anbudet till Migrationsverket står att det finns rum för totalt 66 personer i de nybyggda modulerna.

Men nu blir det alltså inget av de här modulerna. Migrationsverket har inte godkänt det nya anbudet. Men det påverkar inte nuvarande avtal för Klackbergsgården, som omfattar 160 platser för asylsökande och gäller till sista mars 2015. Och Klackbergsgårdens förhoppning är att den verksamheten ska kunna fortsätta även efter sista mars.

– Det är det, ja, säger verksamhetsansvarige Mats Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".