Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Christer Gustafsson, Annika Törnblom, Anne Mäki och Bodil Ferngren är några av eldsjälarna som startar högstadieskola i Salbohed. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
1 av 2
Christer Gustafsson, Annika Törnblom, Anne Mäki och Bodil Ferngren vill starta högstadieskola i Salbohed. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Maja Bäckman, Linnea Ekholm, Lina Bohlström, Amanda Gruvnäs och Adina Törnros tillbringar många timmar på bussen för att resa till och från skolan. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
2 av 2
Maja Bäckman, Linnea Ekholm, Lina Bohlström, Amanda Gruvnäs och Adina Törnros på bussen till skolan. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.

Eldsjälar startar skola i Salbohed

”Spännande att få skapa något nytt”
12 min

Många landsbygdsskolor har lagts ner och eleverna körs i buss till de större orterna. Men i Salbohed startar en ny skola till hösten. Eldsjälar som vill hålla landsbygden levande jobbar för fullt för att få igång traktens första friskola.

När kommunen flyttade högstadiet i Västerfärnebo till Sala var det högljudda protester från människor i bygden. När protesterna inte fick någon effekt bestämde de sig för försöka starta skolan i egen regi. De har nu fått sina planer godkända av Skolverket och till hösten startar de en friskola i Salbohed för högstadieelever. 

– Bygden behöver en skola. Det är viktigt för framtiden, för finns inte det så kommer det ske utflyttning, säger Anne Mäki som är en av initiativtagarna. 

Den nya friskolan ska vara i Salbohedsskolans lokaler och det är ideella krafter som har arbetat för att starta den. Skolan ska vara icke vinstdrivande, berättar Christer Gustafsson som är ordförande i Svartådalens skola vilket även är namnet på den nya skolan. 

– Det är väldigt viktigt att skolan drivs av ideella krafter i bygden. Det gör att skolan hör till bygden på ett helt annat sätt än om den drivs av någon annan. 

Mycket jobb återstår innan skolan slår upp portarna i höst. Lärare ska rekryteras och elever söka. För Anne Mäki, Christer Gustafsson och de andra som är engagerade blir det många timmars arbete på fritiden framöver för att göra verklighet av planerna om en skola. 

– Det kunde nog låta som en omöjlig uppgift först men det är många bitar som börjar falla på plats. Det är spännande att få skapa något nytt, säger Christer Gustafsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".