Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bönderna värnar om öppna landskap

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 14.00
”Jag älskar att hålla landskapet öppet”
(12 min)
Johan Södereng är deltidsbonde i Norrål. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
1 av 4
Johan Södereng är deltidsbonde i Norrål. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Johan Södereng har alltid haft ett brinnande intresse för att bruka marken och hålla den öppen. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
2 av 4
Johan Södereng kämpar för öppna landskap. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Anna och Tomas Olsson driver Norrby Gård i Torpa och har en av landets största fårbesättningar. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
3 av 4
Anna och Tomas Olsson driver Norrby Gård i Torpa. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Fårklipparen Magnus Woulo klipper får på Norrby Gård. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
4 av 4
Fårklipparen Magnus Woulo klipper får på Norrby Gård. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.

Förr fanns ett myller av små livfulla gårdar på landsbygden, nu krävs stordrift eller bisysslor för att kunna försörja sig. Idag ska vi möta några av dem som håller den västmanländska landsbygden öppen och levande.

På Norrby Gård i Torpa utanför Kungsör finns det 900 tackor. De ägs av Anna och Tomas Olsson och är en av Sveriges största fårbesättningar. Varje år föds 1 800 lamm och både Anna och Tomas jobbar heltid med gården.  

– Vi gjorde ett vägval för några år sedan. Då byggde vi ytterligare ett fårhus och investerade. Sedan dess jobbar även jag heltid med gården, berättar Anna.

Vi lever i en tid då det är få förunnat att kunna försörja sig heltid på sin gård. Antalet sysselsatta inom lantbruket i Västmanland var 2013 ungefär 4 300, men det betyder inte att de jobbade heltid. Antalet årsverken, alltså motsvarande heltidstjänster, inom lantbruket beräknades samma år till 1 551 stycken. Det innebär att många jobbar deltid med sina gårdar. 

En av dem är Johan Södereng i Västerfärnebo. Han pendlar till Uppsala och arbetar heltid inom försvaret. Arbetet på gården sköter han på fritiden.

– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för ett levande lantbruk. Det har varit mitt liv sedan jag var liten, säger Johan Södereng. 

Att driva en gård på deltid kräver mycket jobb och engagemang. Frågan är hur framtiden ser för små gårdar som Johans. 

– Jag är rädd för att det kommer bli skog av marken här. Jag vet inte om min grabb orkar ta över och det är för små åkrar för att storbönderna ska vara intresserade av marken. 

Tomas Olsson på Norrby Gård känner också en oro för lantbrukets framtid. Han är med i styrelsen i LRF Västmanland och han ser stora utmaningar framöver.  

– Tittar man på Västmanland så är vissa delar bördiga där det satsas på storbruk, men så har vi Bergslagen där många slutar med djur och det växer igen. Det är tragiskt och en oroande utveckling. Vi är en växande befolkning som ska ha mer och mer mat. Det är jätteviktigt att vi vårdar den mark vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".