Ivan Eklund och Klas Gustafsson vid den stora skärmaskinen. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Ivan Eklund och Klas Gustafsson vid den stora skärmaskinen. Foto: Pia Lindhe Rudolf / Pila Media

Ny teknik ger nya företag på landsbygden

”Internet är nyckeln för företagande på landsbygden”
12 min

Ny teknik ger nya förutsättningar på landsbyden för att driva även andra typer av företag än de traditionella. Det handlar inte längre om enbart jordbruk, skogsbruk, djur eller turism.

När man tänker på företag på landsbygden är det lätt att förutsätta att de har med jordbruk, djur eller turism att göra. Men den nya tekniken har gett nya förutsättningar för att driva även andra typer av företag på landsbygden och på så vis hålla den levande.

På Stora Åsby i Rytterne är det inte traditionella jordbruksprodukter som tillverkas. Här driver Klas Gustafsson företaget Spreadcard som är ett grafiskt företag som gör utvikbara foldrar, exempelvis turistkartor och bipacksedlar till läkemedel. De tar över när reklambyrån och tryckeriet gjort sitt och gör själva slutprodukten.

Företaget flyttade från Stockholm till Rytterne 2011. Då hade Klas Gustafsson och hans familj längtat ut till landet länge. En dröm som kunde bli verklighet tack vara den nya tekniken.

– Internet är nyckeln till företagande på landsbygden. Vi hade inte kunnat ligga här för 20 år sedan, säger Klas Gustafsson. 

Företaget har fyra till fem anställda beroende på säsong. De pendlar från Västerås och Eskilstuna för att ta sig till jobbet. Klas Gustafsson ser många positiva effekter med att driva företaget på landsbygden.

– Hyran är lägre och transporterna är billigare eftersom man slipper bilköer. Jag tror att fler och fler företag kommer att flytta ut på landet. Det finns ingen vits med att ligga inne i Stockholm och köa fram och tillbaks till ett kontor, säger han. 

Företagandet på landsbygden har förändrats berättar Lasse Eriksson som är landsbygdsutvecklare på länsstyrelsen i Västmanland

– Fortfarande är  lantbruk och skogsbruk den största näringen, men få kan försörja sig enbart på det utan de startar andra verksamheter också. 

Länsstyrelsen kan ge investeringsbidrag för företag som vill flytta från stad till landsbygd. Lasse Eriksson tror att det kan bli fler företag som flyttar till landsbygden framöver.

– Jag tror att det kommer bli så att fler flyttar ut. Det blir svårare och svårare för vissa verksamheter i städerna. Det är långa köer i trafiken och dyra markpriser, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".