VIK Hockeys målvakt Jonas Fransson. Foto: Mattias Forsberg/SR.
1 av 2
Jonas Fransson blev matchvinnare i slutminuterna trots kraftigt dominans för VIK Hockey. Foto: Mattias Forsberg/SR.
Jan Urbas VIK Hockey
2 av 2
Slovenen Jan Urbas gjorde de två inledande målen för VIK Hockey mot Vita Hästen. Arkivfoto: Mattias Forsberg/SR.

Åttonde raka för VIK efter dramatik

Jonas Fransson: En kamp mot sitt eget huvud
3:26 min

Trots rejäl dominans satt det hårt åt för VIK Hockey när åttonde raka segern kom efter 4-2 hemma mot Vita Hästen.

Hockeyallsvenskans formstarkaste lag var ute efter att få fira jul med åtta raka segrar då Vita Hästen gästade Rocklunda.

Och det blev så till slut trots att Vita Hästen skapade stor dramatik i slutminuterna och en nästan sysslolös Jonas Fransson i VIK-målet klev fram som matchvinnare.

– Vi hade fullständig kontroll på en bit in i tredje perioden och helt plötsligt stod det 3-2 och då var det en väldig nerv i matchen, säger Jonas Fransson.

Fransson hade inte mycket att göra i två och en halv period men sen blev det desto mer.

– Det är en kamp mot sitt eget huvud och försöka fokusera på spelet trots att jag bara fick sju skott på mig under två perioder.

Men den första perioden bjöd varken på mål eller nåt sprudlande spel bortsett från några minuter i mitten av perioden då VIK tryckte på bra mot gästernas målvakt Axel Brage.

Den andra perioden innebar en totaldominans från hemmalaget där skotten vanns med 17-2 och till slut fick VIK hål på gästernas målvakt.

Båda målen kom i numerärt överläge och båda gjordes av Jan Urbas.

När VIK fortsatte att skölja över Vita Hästen i den tredje perioden och dessutom svarade för ett väldigt vackert mål fram till 3-0 signerat Dustin Johner och Eddie Davidsson så kändes det avgjort.

Men då vaknade Vita Hästen och med två reduceringar så väntade dramatiska slutminuter.

Gästerna tog ut målvakten och var nära att kvittera men målvakten Jonas Fransson klev fram som en matchvinnare och Mikael Frycklund skickade in 4-2 i tom bur.

Nu kan VIK fira jul efter en mäktig förvandling som tagit upp dem till tredje plats på samma poäng som tvåan Karlskrona och med en match mindre spelad.

Västerås-Vita Hästen 4-2 (0-0, 2-0, 2-2)

Andra perioden: 1-0 (8.13) Jan Urbas (Marcus Söderkvist) spel fem mot fyra, 2-0 (12.26) Jan Urbas (Robin Jacobsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-0 (11.08) Eddie Davidsson (Dustin Johner, Brock Montpetit), 3-1 (12.37) Marcus Eriksson (Jesper Samuelsson, Alexander Larsson), 3-2 (15.15) Alexander Larsson (Marcus Eriksson, Henrik Bankelius), 4-2 (19.56) Mikael Frycklund.

Skott: 36-20 (9-4, 17-3, 10-13).

Utv, Västerås: 2x2. Vita Hästen: 4x2.

Domare: Pierre Schilken, Luleå.

Publik: 3 446.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".