Azad Arif från Västerås driver lanthandel i Möklinta. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
1 av 2
Azad Arif från Västerås driver lanthandel i Möklinta. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Det har blivit stora förändringar i bygden sedan lanthandeln la ner berättar Folke Nilsson i Broddbo. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
2 av 2
Det har blivit stora förändringar i bygden sedan lanthandeln la ner berättar Folke Nilsson i Broddbo. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.

Azad från Västerås driver lanthandel i Möklinta

”Det är inte lätt men jag trivs bra”
12 min

Många lanthandlare har lagt ner, men det finns också de som satsar. För fyra år sedan kom Azad Arif till Sverige från Kurdistan. Han bor i Västerås men pendlar varje dag till Möklinta där han driver lanthandel och pizzeria.

Det har blivit svårare för de som bor på landsbygden att handla mat på hemmaplan. De senaste fyrtiofem åren har antalet lanthandlare i Västmanland minskat från drygt sjuttio till åtta stycken.

–  Sedan lanthandeln la ner har det blivit stor förändring. Det var en mötesplats för människor i bygden, berättar Folke Nilsson som bor bredvid den nu nedlagda lanthandeln i Broddbo.

Många lanthandlare kämpar i motvind. Konkurrensen från städernas stormarknader gör att de måste satsa på att ha fler ben att stå på. Azad Arif som driver lanthandeln i Möklinta kombinerar dagligvarubutiken med en pizzeria.

– Affären skulle inte klara sig utan pizzerian och pizzerian skulle inte klara sig utan affären. Verksamheterna hjälper varandra, säger Azad.

Azad kom till Sverige från Kurdistan för fyra år sedan. Han hade aldrig drivit butik tidigare, men när han fick erbjudande om att köpa lanthandeln i Möklinta valde han att satsa.

– Det är inte lätt att driva affären men jag trivs bra. Vi är som en familj här i Möklinta, berättar Azad som hoppas kunna flytta till byn framöver.

Även i Västerfärnebo finns en lanthandel. Med hjälp av bidrag från Sala kommun har de kunnat utvidga verksamheten med hemleveranser. Varje fredag kör Erik Pettersson ut varor till kunderna.

– Det är en del äldre som har hemleverans för att de inte kan komma till affären själva men även många barnfamiljer beställer varor för att underlätta vardagen, berättar Erik.

Länsstyrelsen brukar dela ut bidrag till på totalt en halv miljon kronor per år för att stötta lanthandlarna i länet. Det kan handla om bidrag till investeringar, men också stöd för att driva verksamheten vidare när det är extra tufft.

Det finns exempel på nya lösningar för att öka servicen på landsbygden när lanthandlare tvingas slå igen. I Stavsjö utanför Nyköping har byborna skaffat ett gemensamt kylrum. De gör sedan gemensamma beställningar hos en handlare och varorna körs ut till byn, berättar Roger Lilja på länsstyrelsen i Västmanland.

– Vi kan också stödja sådana lösningar om någon i Västmanland vill prova, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".