Marcus Jakobsson, Stina Barrsäter och Hasse Harrysson engagerar sig för kulturlivet i Västerbykil. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
1 av 2
Marcus Jakobsson, Stina Barrsäter och Hasse Harrysson engagerar sig för kulturlivet i Västerbykil. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Musikteater Gulasch håller konsert i Kilbolokalen i Västerbykil. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
2 av 2
Musikteater Gulasch håller konsert i Kilbolokalen i Västerbykil. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.

Eldsjälar håller liv i kulturen på landsbygden

"Jag älskar att sjunga och dansa"
12 min

Vid en liten byväg i norra Västmanland ligger ett rött hus. Det är ett hus fullt av aktivitet och människor som engagerar sig för att hålla kulturen på landsbygden levande.

Kilbolokalen är ett hus fullt av liv. En bygdegård med stora samlingssalar och en scen som för tankarna till en teater. Svarta tunga draperier och strålkastare. Här har spelats revy och teaterföreställningar i 25 år.

– Vi köpte huset av IOGT-NTO för en krona 2001, berättar Hasse Harrysson. 

Han har varit engagerad i Västerbykils kulturliv länge och är en av de aktiva i Kulturföreningen Kilbolokalen. I huset ordnas konserter, teaterföreställningar och föreläsningar. Här finns även en ungdomsverksamhet och det är fritidsgård och pingis för barnen i trakten varje vecka.  

Det är ofta ideella krafter som försöker hålla liv i kulturlivet på landsbygden. Svenska kyrkan har också en del livfulla församlingar där mycket jobb görs. Stina Barrsäter, som är en av entusiasterna i Kilbolokalen, har även varit med och ordnat kulturaktiviteter för barn i kyrkans regi. 

– Jag älskar att sjunga och dansa och att se barn och ungdomar utvecklas i det. Det bli enklare för barnen att vara med när de kan ha kulturaktiviteter på hemmaplan så föräldrarna slipper skjutsa till staden för det, säger Stina. 

Att driva kulturaktiviteter på landsbygden kräver mycket energi och tid. Pengar är ofta en bristvara och de ekonomiska bidragen har minskat berättar Hasse Harrysson.

– Det är mycket jobb och en massa fritidstimmar går åt till att driva verksamheten. Men det är roligt när man ser att folk gillar det man ordnar, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".