Anders Öhrn, Leif Andersson, Richard Wauge, Carina Lurén, Maria Engelfelt och Anders Jacobsson. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
1 av 2
Anders Öhrn, Leif Andersson, Richard Wauge, Carina Lurén, Maria Engelfelt och Anders Jacobsson. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Barmarksträning för skidgänget i Medåkers IF. Foto: Pia Lindhe Rudolf / Pila Media
2 av 2
Barmarksträning för skidgänget i Medåkers IF. Foto: Pia Lindhe Rudolf / Pila Media

Föreningssamarbete i Medåker ger en levande landsbygd

”Tillsammans har vi gett bygden en starkare röst”
12 min

För några år sedan var idrottsföreningen i Medåker på väg att lägga ner sin verksamhet. Idag är de en del av en stark samverkan av föreningar. De har en livfull verksamhet och har även har blivit en stark röst för att hävda bygdens intressen.

Nyckeln till idrottsföreningens framgång var en inspirationsföreläsning som ordnades av Sisu Idrottsutbildarna och Västmanlands idrottsförbund. Där fick Anders Jacobsson från Medåkers IF höra hur idrottsföreningen i Grytgöl utanför Finspång arbetade.

– Det var som att föreningen skötte hela byn. De var den sammanhållande länken, säger Anders Jacobsson. Jag tänkte att det måste kunna gå även i vår lilla by. 

Väl hemma i Medåker började Anders prata om vad han hört. Företrädare för den framgångsrika föreningen i Grytgöl bjöds in och satsningar gjordes. Skidverksamheten drogs igång igen och nya medlemmar och ledare kom in i föreningen. 

– Det var väldigt vikigt att vi fick igång idrottsföreningen. Det var tvunget för Medåkers överlevnad, säger Magnus Bohrlund som är tränare i Medåkers IF.

Han menar att ett aktivt föreningsliv spelar stor roll i byns utveckling och tror att det blir lättare att få människor att flytta till en by där det finns en aktiv föreningsverksamhet. 

Idag har föreningen runt 400 medlemmar trots att de ligger i en by med ungefär 225 invånare. Men utvecklingen av föreningslivet har inte stannat där.  När det blev nytt liv i idrottsföreningen tog de kontakt med andra föreningar i trakten för att starta ett samarbete.

Idag är samarbetet verklighet. Föreningarna har en gemensam kanslist anställd. De ordnar aktiviteter tillsammans och har även blivit en stark kraft i att hävda bygden intressen.

– Vi kan stå samlade och enade i exempelvis en sådan fråga som skolans framtid. Vi bildar en enad front i dialogen med kommunen, säger Leif Andersson från Framtid Medåker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".