Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
1 av 4
Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Tage G Petersson, första ordföranden i Hela Sverige ska leva, talar på föreningens 25-års jubileum. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
2 av 4
Tage G Petersson, första ordföranden i Hela Sverige ska leva, talar på föreningens 25-års jubileum. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Tage G Pettersson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
3 av 4
Tage G Pettersson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
Bildtext: Tage G Petersson var den förste ordföranden i Hela Sverige ska leva. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.
4 av 4
Bildtext: Tage G Petersson var den förste ordföranden i Hela Sverige ska leva. Foto: Pia Lindhe Rudolf/Pila Media.

Landsbygdens framtid - en titt i kristallkulan

"Det finns väldigt mycket engagemang"
12 min

I en serie reportage har vi pratat om landsbygden. Men frågan är hur framtiden för landsbygden ser ut. Vi träffade experter och entusiaster som fick skåda i kristallkulan.

Det finns så många människor som engagerar sig för landsbygdens utveckling. Många av dem är med i föreningen ”Hela Sveriges ska leva” som är en medlemsorganisation som samlar 4 700 lokala utvecklingsgrupper och nära 50 organisationer. Föreningen startade 1989 och har sitt ursprung i en kampanj med samma namn som genomfördes med syfte att stärka landsbygden. 

– De som idag arbetar med landsbygdsfrågor är eldsjälar och entusiaster, men jag förstår att de arbetar i motvind. Så länge de orkar hålla ut så kommer landsbygden att överleva på många orter, säger Tage G Petersson som var den förste ordföranden i Hela Sverige ska leva.  

Han berättar att han har sett en total förändring av landsbygden sedan han själv växte upp på 40-talet. 

– Det är lite av en utarmning och det finns inte mycket liv kvar. Vi är på väg att förlora den svenska landsbygden om vi inte passar oss, säger han. 

I 25 år har man pratat landsbygdsutveckling i Hela Sverige ska leva. Det är ett viktigt arbete som görs av dem och andra entusiaster i landet säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht: 

– Det finns väldigt mycket engagemang. Det är det som behövs på landbygden. 

Landsbygdsministern pekar på vissa delar som måste fungera på landsbygden. Det måste finnas affärer, fungerande mobiltelefoni och bredband menar han. 

– Staten har ett ansvar för hela landet. Vi måste kraftsamla och se till att det finns pengar för utveckling. Det finns också många människor som drömmer om att få komma till Sverige. Genom integration kan kanske även de bidra med att utveckla svensk landsbygd, säger Sven-Erik Bucht. 

Men hur ser då framtiden ut? Svaren blir olika beroende på vem man frågar. 

– Jag tror landsbygden har en framtid. Vi vill inte ha landsbygden som är som ett Skansen som man åker ut och tittar på utan vi vill ha en levande landsbygd. Det ska finnas människor som arbetar där. Det ska finnas företag, säger Christer Gustafsson som är en av de som ska starta den friskola i Salbohed som vi tidigare berättat om. 

– Vi har en växande grupp pensionärer som är ganska friska och välbeställda. Många flyttar ut till sina fritidshus när de går i pension. Jag tror att den gruppen kommer fylla många landsbygder med mycket friska krafter, säger Gunnel Forsberg som är professor vid Stockholms universitet och har forskat i landsbygdsutveckling. 

I den här reportageserien har vi mött många engagerade människor som arbetar för att hålla landsbygden levande. Ideella krafter som kämpar för att upprätthålla service, kultur och utbildning på landet. Moa som är 18 år flyttade från Stockholm till Möklinta för åtta år sedan och hon ser ljust på framtiden för landsbygden. 

– Mina kompisar som bor i storstaden brukar undra varför jag bor här och vad det var för mening med att flytta hit. Men när de väl kommer och hälsar på så tycker de att det är skönt och trivs. Jag tror och hoppas att fler kommer flytta till landet framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".