Hundexpert Camilla Westerlund ger dig tips på vad du ska tänka på för att skydda hunden i julhelgerna. Foto: Sveriges Radio
Hundexpert Camilla Westerlund. Foto: Sveriges Radio

Julen - en fara för hundar

Choklad, salt, fett, bullar och russin är saker hunden bör undvika.
7:33 min

 Risken för att hundar skadar sig är klart större vid jul och nyår än under resten av året. Hundexpert Camilla Westerlund ger dig tips på vad du ska tänka på för att skydda hunden i julhelgerna.

Att våra fyrbenta vänner ska få vara med och fira jul är för de flesta husdjursägare självklart, men det är inte helt okomplicerat.

 Ett av de vanligaste tillbuden är förgiftning. Bland annat kan hundar få i sig det giftiga ämnet teobromin via choklad.
– Har man sett att ens hund har fått i sig choklad och man är osäker hur lite/mycket det är så får man hålla kolla på hundens allmäntillstånd. Börjar den kräkas, långvarigt och mycket, och den ser lite halvrisig ut, ta då kontakt med veterinär, säger Camilla Westerlund. 

Camille berättade också att en gammal förlegad sak som hon fortfarande hör att folk gör är att ge hunden salt om den ätit tex. choklad, men det är inte alls bra. Tanken är god men det kan bli saltförgiftning i stället om de inte kräks.
Presentsnören, glitter och juldekorationer är också frestande för en hund men fastnar lätt i hundens tarmar så dessa saker bör inte heller finnas tillgängliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".