Skogen brinner / Foto: Emil Palmunen
Skogen brinner / Foto: Emil Palmunen

Brandmän "glömdes" i brandområde

"Röken var så tät så man såg knappt brandbilarna framför sig"
2:09 min

En miss i kommunikationen under skogsbranden i Västmanland i somras gjorde att en styrka från räddningstjänsten blev kvar i ett område som skulle utrymmas. Det är en händelse som tas upp i en utredning av branden.

Utredaren Anna Henningsson på Nerikes Brandkår berättar att när all annan personal drogs tillbaka från ett område var det en styrka som inte fick informationen.

Efter en stund märkte den styrkan själva att det var fara å färde, och beslutade sig för att åka därifrån, berättar Anna Henningsson, som säger att de brandmännen upplevde händelsen som mycket obehaglig.

– I den här täta röken vill man först backa, vända och åka tillbaks men dels är skogsvägen väldigt smal och det börjar falla träd över vägen och man bestämmer sig för att åka i kolonn tätt, tätt. Eftersom röken var så tät så såg man knappt brandbilarna framför sig så man åkte med bara några decimeters lucka på vägen och tack vare en brandman som har bra lokalkännedom lyckas man hitta ut ur det här området och kommer ut på stora vägen i säkerhet.

Det var den tredje augusti, några dagar efter att skogsbranden startat, som händelsen inträffade. Det här var innan länsstyrelsen tog över ledningen av insatsen, det var flera räddningstjänster inblandade och enligt utredningen var samordningen och kommunikationen dålig.

Varför den enskilda styrkan i det här fallet inte fick informationen är oklart men Anna Henningsson säger att det var en stor komplex händelse, det var jättemycket folk på plats men ingen sambandsplan för hur man kunde nå ut med kommunikation till alla, och man visste inte var alla personer fanns.

– Nu gick det här bra och när man tittar på var man egentligen har befunnit sig så var ingen i någon direkt fara men eftersom man inte hade den här kontrollen på läget så skulle resultatet ha kunna bli något annat. Därför vill vi uppmärksamma det här som ett säkerhetsproblem som man måste ta höjd för nästa gång man får något liknande scenario, säger Anna Henningsson.

Åke Broman, chef för Mälardalens brand- och räddningsförbund, säger att man tar till sig de förbättringspunkter som utredningen tar upp. Han inte vet något mer om just den här händelsen än det som står i utredningen.

– Men jag kan väl säga allmänt att det är olyckligt när kommunikationen inte fungerar som den ska.

Hur ska man göra för att kommunikationen ska bli bättre i framtiden?

– Dels är det en fråga om ledning, hur man leder en insats och hur man har sambandsplaner och så, sedan är det dels då en teknisk fråga, att både telenät och radionät fungerar och att  själva radioapparaterna och telefonerna fungerar självfallet, säger Åke Broman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".