Emelie Condén. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Emelie Condén sjuksköterska. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Katarina Holmström-Engevik. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Katarina Holmström-Engevik. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Karriär, lön och vidareutbildning viktigt för sjuksköterskor

Sjuksköterska: Måste synas om du har jobbat i 20 år
1:47 min

Att kunna göra karriär och en bättre löneutveckling. Det är några saker som Landstinget Västmanland måste satsa på för att kunna behålla sjuksköterskor, säger sjuksköterskan Emelie Condén.

Även om lönen är viktig så finns det andra saker som arbetsgivarna måste ta tag i, säger Emelie Condén.

– Det måste en lönespridning, det måste synas om du har jobbat i 20 år. Att du får ett utvecklat ansvar, att du kanske får någon förändring när det gäller arbetstid. Att det inte måste vara ett alternativ att du måste välja en annan arbetsgivare. Kompetensutveckling och kvalitetsutveckling ska kunna ske här på kliniken, säger Emelie Condén till P4 Västmanland.

Efter årsskiftet kommer Emelie Condén att börja på en ny tjänst som kvalitets och forskningsutvecklare på medicinkliniken i Västerås.

Emelie Condén har nyligen doktorerat och forskat kring personligheten som riskfaktor i samband med hjärt-kärlsjukdom och hon kommer nu tillbaka till medicinkliniken där hon ska arbeta som forsknings och kvalitetsutvecklare för att utveckla vården.

– Jättespännade och det var när jag började med mina doktorandstudier så gav jag uttryck för att det här var något som jag saknade i verksamheten när jag jobbade och jag gav uttryck för att det var något jag ville jobba med.

På medicinkliniken där Emilie Condén ska arbeta så har man en generös hållning när det gäller utbildning och man har även utvecklingssjuksköterskor anställda på varje avdelning.

För att sjuksköterskor ska stanna kvar på medicinkliniken längre tid än idag, så är vidareutbildning viktigt, säger Katarina Holmström-Engevik biträdande verksamhetschef.

– Nu försöker vi att de ska vara kvar på vår egen klinik. Att man ska kunna ha en vidareutbildning inom medicinkliniken. Det finns vidareutbildningar på 60 poäng som motsvarar en intensivvårdsutbildning eller en vidareutbildning till sköterska på akuten, säger Katarina Holmström- Engevik.

Det Emilie Corden tänker fokusera på som forsknings och kvalitetsutvecklare på kliniken är att se till att man använder de register som finns för att säkra kvalitén. Ett av de register som finns är Senior alert, där fall, trycksår och kost ska dokumenteras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".