Katarina Holmström-Engevik. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Katarina Holmström-Engevik. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Sjuksköterskor flyr jobb varannan helg

"Diskuterar annan arbetstidsmodell"
1:34 min

Medicinkliniken i Västerås har svårt att behålla sina sjuksköterskor. Arbetet varannan helg får dem att lämna kliniken, enligt biträdande verksamhetschef Katarina Holmström Engevik.

Arbetsmiljön och arbetstiderna där sjuksköterskor jobbar varannan helg är ett problem, menar Katarina Holmström-Engevik:

– Ja, här på medicinkliniken arbetar man varannan helg. Annars skulle man behöva ännu fler sjuksköterskor. Det är något som vi egentligen har som mål att vi skulle behöva komma ifrån.

– Jag har arbetat här sedan 1990 på medicin och under de åren så har vi vid två tillfällen försökt att gå över till två helger av fem, men sedan har det blivit besparingskrav. Då har vi fått gå tillbaka till varannan helg och det är en stor orsak till varför folk slutar hos oss, säger Katarina Holmström-Engevik till P4 Västmanland.

Det handlar inte bara om lönen, det handlar också om arbetsmiljön för att sjuksköterskor ska vilja stanna kvar längre än idag, säger Katarina Holmström Engevik.

Att jobba natt eller varannan helg och dålig löneutveckling är några skäl till varför medicinkliniken har svårt att behålla och rekrytera personal.

– Vi brukar anställa 30 sjuksköterskor i januari, men i år har vi kanske lyckats anställa tio hittills. Sedan märker vi att det är fler och fler som bestämmer sig i sista sekund och det kan vara så att vi får fler i januari.   

Katarina Holmström Engevik hoppas att de diskussioner som pågår högre upp i landstinget ska leda till konkreta åtgärder när det gäller arbetstiderna och det för att behålla personal.

– Det vi håller på att diskutera nu, det är att vi ska försöka se över arbetstidsmåtten, att vi ska få en annan arbetstidsmodell. Det innebär att man jobbar kortare arbetstid istället.

Frågan om sjuksköterskornas arbetstider kommer att vara en prioriterad fråga i kommande förhandlingar mellan arbetsgivarna och Vårdförbundet. Det har bland andra Ingela Gardner Sundström SKL:s ordförande i förhandlingsdelegationen signalerat om.

Totalt har medicinkliniken i Västerås 280 sjuksköterskor anställda. Det finns även ett antal undersköterskor anställda på medicinkliniken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".