Anitha Barrsäter - Svartådalens Bygdecenter / Foto: Michael Gawell / SR
Anitha Barrsäter - Svartådalens Bygdecenter / Foto: Michael Gawell / SR

Berättelser om skogsbranden dokumenteras

"Länsmuseet får ta över materialet"
1:29 min

Efter sommarens skogsbrand i Västmanland har Svartådalens Bygdecenter i Västerfärnebo introducerat möten där drabbade av branden kan diskutera och få stöd. Tanken är också att hitta berättelser om det människor upplevt och att dokumentera för framtida forskning.

– Det kommer att bli bilder, text, ljud och film. Man kan välja den form som passar en själv, säger Anitha Barrsäter på bygdecentret.

Informationen kommer att avidentifieras, det kommer att stå exempelvis man 50 år eller kvinna 30 år. Inga namn kommer att gå till arkivet.

– Vi kommer att lämna det här till Länsmuseet och få hjälp och stöd av dem att arkivera det här för framtiden. Det handlar ju om framtida forskning och att kunna gå tillbaka och se hur det var, säger Anitha.

Hur långt fram i tiden ligger det?

– Länsmuseet kommer att få ta över materialet när vi känner att vi gjort det vi kan för att det ska vara hanterbart, men sedan måste det hanteras i nästa led för att det ska bli arkiverings- och sökbart och det blir en dialog vi får ta med Länsmuseet hur man gör.

– Ur det här materialet kommer vi också att titta efter något vi kan använda i det kommande Natur och kulturcentret, men vi kommer inte bara plocka materialet. Hittar vi sådant som vi är intresserade av att få med så går vi tillbaka till källan och frågar om det är okej att lyfta det som en del i den utställning som blir om branden, säger Anitha Barrsäter på Svartådalens Bygdecenter i Västerfärnebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".