Vedbobacken i Västerås
Målet är kanske att det ska se ut så här. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio.

Vedbobacken väntar på minusgrader

"Behöver ett dygn till med minusgrader"
0:57 min

Nu börjar snart den fjärde skidsäsongen för den återuppståndna skidbacken på Vallby i Västerås, Vedbobacken. Backen låg i träda i 16 år innan den öppnades för skidåkning igen 2011. I tisdags startades snökanonerna i barnbacken.

– Vi behöver ha ett dygn till med minusgrader, så fort det blir under minus tre kan vi starta snökanonerna, säger Martin Landås, en av de som jobbar med Vedbobacken.

– Vi har kört nu i ett och ett halvt dygn.

När räknar ni med att kunna öppna backen?

– Barnbacken räknar vi med att öppna redan på fredag och efter det fortsätter vi lägga snö i de andra backarna som vi har och även längdspåret. Har vi tur kommer vi att kunna öppna de andra backarna och längdspåret efter nyår.

Är det tidigt eller sent?

– Mitt emellan skulle man kunna säga. Vi har alltid som målsättning att öppna till jullovet och vi är en vecka sena nu, säger Martin Landås. Men jämför vi med förra året är vi tre veckor tidigare i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".