Jultomten. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.
Tomten är boven. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Så kapade barnen julen

"Ett resultat av jultomten"
2:33 min

"Julen är barnens högtid". Men vi vuxna då? Vi tar reda på hur barnen började basa över julfirandet.

Det är ett slitet uttryck vid det här laget "Julen är barnens högtid. Föräldrar och släktingar går ner i spagat för att göra barnen nöjda, framför allt när det kommer till julklappar. Men så har det inte alltid varit.

– Jag skulle vilja påstå att det här är ett resultat av den nya jultomten som kommer in runt 1930. Då  får vi in den här jultomten som delar ut julklappar på det här sättet, säger Mats Nilsson, docent i etnologi vid Göteborgs universitet.

Tomten är alltså en ungtupp i julsammanhang.

– Julklapparna har funnits tidigare men det var inte tomten som delade ut dem, utan julbocken, säger Mats Nilsson.

Tomten gjorde julen mer barnvänlig. Mats Nilsson pekar också på julklappsspäckade Disneyfilmers betydelse för hur synen på julen och barnens plats i julfirandet har formats under 1900-talet. Att barn fått en starkare ställning i samhället i stort är också en viktig orsak.

Hur var julen innan tomten kom in i bilden?

– Det var en högtid som började på julaftonskväll, och varade som en festhögtid fram till Trettonhelgen, med familjen i centrum.

Han tar filmklassikern "Fanny och Alexander" som ett exempel på hur ett gammaldags julfirande såg ut i mer välbärgade hem.

– Där ser man tydligt att det är en ganska vuxen tillställning. Barnen finns med men det är inte bara deras helg, säger Mats Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".