Helga Larsson, lärare, eleverna Ida Larsson och Armina Dedic, Anna ulfves, rektor. Foto: Jenny Berggren/Sveriges Radio.
Läraren Helga Larsson, eleverna Ida Larsson och Armina Dedic, rektor Anna Ulfves. Foto: Jenny Berggren/Sveriges Radio.

Mellanstadieelever i Hallstahammar ger skolan högt betyg

Mellanstadieelever i Hallstahammar ger skolan högt betyg
1:32 min

Eleverna i årskurs 5 i Hallstahammar var de elever som var mest positiva till skolan i hela Sverige. Det visar en stor elevundersökning som SKL, Sveriges kommuner och landsting, gjorde förra året.

I elevundersökningen frågade man nästan 100 000 barn i hela Sverige hur de hade det i skolan. Barn som gick i femman och åttan förra läsåret.

Ida Larsson och Armina Dedic går i sexan nu men var med i undersökningen ifjol. De berättar vad de lyfte fram som var bra med skolan i Hallstahammar:

– Att man känner sig trygg när man var i skolan, och på vägen dit. Man var glad hela tiden och hade bra vänner, säger Armina.

– Vi hade så bra lärare så man kände sig trygg, det är jätteviktigt tycker jag. De hjälpte till om man mådde dåligt och de peppade och gjorde verkligen ett bra jobb, säger Ida.

Helga Larsson, lärare på mellanstadiet i Hallstahammar, berättar att man jobbar långsiktigt i skolan med att eleverna ska trivas och må bra.

– Samtidigt som vi ska visa de vägen mot deras kunskapsmål så måste vi ge de bästa möjliga förutsättningar för att må bra och ta in så mycket som möjligt.

Hon berättar att de hela tiden för en dialog i skolan om hur de ska vara mot varandra för att må så bra som möjligt. De skriver också ett klasskontrakt som de följer upp varje vecka.

– Det kontraktet skriver vi under allesammans, inklusive jag själv, säger Helga Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".