Ann-Cathrine Ahlén/enhetschef på Ätstörningsenheten i Västmanland. Foto: Jenny Rask/SR
Ann-Cathrine Ahlén, enhetschef på Ätstörningsenheten i Västmanland. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Fler och yngre personer lider av ätstörningar

'De yngsta är 10 år'
3:37 min

Hälften av alla flickor i 13 till 15-årsåldern tycker att de är för tjocka och på Ätstörningsenheten i Landstinget Västmanland söker allt yngre flickor vård.

Har du erfarenheter av en ätstörning och vill dela med dig av det i radion? Kontakta vår publikredaktör på jenny.rask@sverigesradio.se

Allt fler lider av ätstörningar och unga tjejer tycker att de är för tjocka. Det visar en färsk undersökning från Folkhälsomyndigheten och bilden känns igen av Ätstörningsenheten i Västmanland.

– Jag har sagt det förr men nu är det ännu tydligare. Vi får in väldigt unga personer hos oss. De kommer in 14 åriga tjejer som är i riktigt dåligt skick, säger enhetschefen Anne-Cathrine Ahlén.

Hur unga är de allra yngsta?

– Vi har 10-åringar här som behöver hjälp. Men tack och lov är det inte så ofta.

Vad är riskerna med att drabbas i så ung ålder?

– Risken är ju att du inte puberterar. Du stannar i en 10-årings kropp. Killar får inte sin mörka röst och tjejer ingen mens.

Ätstörningsenheten stora patientgrupp är tjejer i åldern 15-24 år och man behandlar 150 nya personer varje år. Någon remiss behövs inte och det är också extremt viktigt med ett snabbt omhändertagande eftersom en person med ätstörning kan bli väldigt låst i sin situation.

– Vårdgarantin säger en månad men så länge väntar vi inte. Ringer du på måndagen har du en tid hos oss inom en vecka, max två.

Ökningen av antal personer som har ätstörningar beror till stor del på den stora kroppsfixeringen som råder i samhället. Men de kan vara svårt att upptäcka en ätstörning hos en tonåring som växer snabbt.

– Men den drabbade har ofta en manisk inställning till mat, vikt eller träning. Säger ungdomen att de har ätit eller ätit hos en kompis eller tar med maten till rummet är det troligt att den hamnar i toaletten. Att sitta ner tillsammans i familjen och äta middag och prata om dagen är extremt viktigt, menar Anne-Cathrine Ahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".