Skylt Mälardalens Högskola. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Svårt att locka män till förskollärarutbildning

"Det handlar om samhällsstrukturer"
1:04 min

På Mälardalens högskola, Mdh, ser man ett stort intresse för att bli förskollärare. I snitt fyra förstahandssökande på varje utbildningsplats. Men få är män, vilket man försöker komma tillrätta med.

– Vi försöker på alla sätt och vis genom marknadsföring och nätverk, men det är en komplex fråga. Det handlar om samhällsstrukturer och att vi har en könssegregerad arbetsmarknad, säger Christina Lönnheden, ställföreträdande akademichef på Mdh.

– Mia Heikkilä hos oss, som forskar kring de här frågorna om män i förskolan, har i sin forskning kommit fram till att det för män är mer ett långsiktigt beslut att bli förskollärare. Att man prövar att arbeta inom att annat område som kanske ligger mer nära tillhands, och sedan kommer man fram till det inte var det man ville och så utbildar man sig att jobba med barn, säger hon.

Ska man försöka haffa männen som kan tänkas bli förskollärare tidigare?

– Ja, om man skulle kunna lyckas göra det. Det här gäller nog för alla, både kvinnor och män, och det säger också Mia Heikkilä att så fort man ska bryta gränserna mot vad traditionen bjuder så blir det alltid svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".