Foto: Damian Dovarganes
Foto: Damian Dovarganes

Nu kan du hantera dina läkarintyg på nätet

"En lösning som kommer att hålla i längden"
1:21 min

Landstinget Västmanland har nyligen lanserat en ny tjänst via webben där du som patient kan logga in och hantera dina läkarintyg. Via e-tjänsten "Mina intyg" kan du läsa, skriva ut och spara ditt intyg.

– Att kunna hantera sina intyg är bra för att man har tillgång till dem på ett samlat sätt och kan lämna ut dem till de man tycker ska ha dem, säger Anne Almqvist är Landstinget Västmanlands eHälsokoordinator.

För att komma åt sina intyg loggar man in via "Mina vårdkontakter" på 1177:s hemsida med hjälp av sin e-legitimation, precis som när man loggar in på sin bank eller till Skatteverket. Där kan man sedan maila sina intyg till exempelvis sin arbetsgivare eller om man vill skriva ut det och posta det.

Inledningsvis är det sjukintyg du har tillgång till men det går inte att läsa intyg från privata vårdcentraler ännu men det är något som Landstinget förväntas ska ordnas under 2015.

Anne Almqvist tror att de digitala och elektroniska tjänsterna inom Landstinget kommer att öka i framtiden.

– Jag tror att det är en lösning som kommer att hålla i längden. Vi sköter mycket via våra datorer hemifrån eller vart vi än är egentligen via paddor och telefoner. Det är de här lösningarna jag tror vi kommer att gå mot mer och mer, säger Anne Almqvist är Landstinget Västmanlands eHälsokoordinator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".