Färdiglagad julmat - allt mer populärt. Foto: August Jerner/Sveriges Radio.
Färdiglagad julmat - allt mer populärt. Foto: August Jerner/Sveriges Radio.

Allt fler köper färdiglagad julmat

"Det kan vara stressen"
1:30 min

Allt fler väljer att köpa färdig julmat i stället för att laga den själv. Cateringen av julmat ökar och  på många håll får personalen jobba dygnet runt för att hinna med.

Lennart Holmgren, handlare i Västerås, har märkt av trenden.

– Absolut, det är en klar och tydligt trend. Förut var det ju nästan kors i taket när man kom in och köpte en färdigkokt julskinka, säger Lennart Holmgren.

– Bara för några år sedan var det ju otänkbart att köpa färdigskivad skinka till julbordet, men i år går det nog ut en fem ton färdigskivad julskinka.

Flera butiker som P4 Västmanland varit i kontakt med och som erbjuder catering av just julmat bekräftar ökningen. På många håll får personalen jobba dygnet runt för att hinna med.

Lennarts Holmgrens butik säljer ungefär 25 procent mer julmat i år än i fjol, och ökningen har varit stadig de senaste åren.

Stress ligger bakom, tror Catherine Aronsson, en av dem som handlat färdig julmat i år. Hon menar att trenden beror på att folk inte har tid längre.

– Det kan vara stressen. Att man inte hinner för det tar ju tid. man läser alla möjliga tidningar och det ser så tjusigt ut så det känns väldigt kravfullt faktiskt.

– Jag har lagt in sill för det är en tradition, men sedan får man minska ner, säger Catherine Aronsson.

Handlaren Lennart Holmgren är inne på samma spår. Han tror att trenden bara kommer att bli starkare framöver:

– Det är jag övertygad om. Det är väl bekvämt och skönt, man lägger tid på annat istället.

Hur gör du själv då?

– Jag har sträckt mig så långt att jag köper färdigkokt julskinka, men jag griljerar den själv, säger Lennart Holmgren till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".