Stranden vid Orchid Beach Resort i Khao Lak där Sveriges ceremoni till tioårsminnet av flodvågskatastrofen sker på fredag. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
1 av 2
Stranden vid Orchid Beach Resort i Khao Lak där Sveriges ceremoni till tioårsminnet av flodvågskatastrofen sker. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio.
Ulf Palm Västerås stad.Foto: Inga Korsbäck/SR.
2 av 2
Ulf Palm minns flodvågskatastrofen..Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

Tio år sedan flodvågskatastrofen

"Alldeles förskräckligt"
1:40 min

Idag är det 10 år sedan den stora flodvågskatastrofen i Sydostasien. Hundratusentals människor miste livet, ännu fler skadades och miljontals blev hemlösa. 543 svenska turister omkom i Thailand. Västmanlänningen Ulf Palm åkte dit för att delta i efterarbetet.

Ulf Palm, som då var informationsansvarig vid Polisen i Västmanland, åkte till Thailand på uppdrag av Rikspolisstyrelsen för att delta i efterarbetet.

Han var presstalesman för den svenska och den internationella ID-kommissionen och informerade svensk och internationell media om hur det gick med identifikationsarbetet av de omkomna.

– Det var en väldigt omtumlande syn som mötte mig. Det var väldigt mycket människor i konsulatet som var inrymt i en hotellbyggnad alldeles söder om Khao Lak.

De första veckorna var identifikationsarbetet inrymt i ett tempelområde, berättar Ulf Palm.

– Där var det alldeles förskräckligt, där låg det kroppar överallt. Hela tiden kom det pickup-bilar med kroppar på flaken som lastades av. Sedan hämtade de nya kroppar som hade hittats eller sköljt upp på stränderna.

Trots att det nu gått tio år känns det inte så avlägset, tycker Ulf Palm:

– De här tio åren har gått fort och det var en omvälvande upplevelse för många, även för oss som arbetade med det.

– För mig kändes det väldigt bra att göra den här insatsen. Vi pratade om det, vi som var där nere, att det kändes som det viktigaste arbetet som någon av oss hade gjort.

Ulf Palm belönades med Polisens förtjänstmedalj för sina insatser efter tsunamin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".