Anders Teljebäck (S), Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Anders Teljebäck (S), Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Teljebäck: Stabila spelregler de kommande åren

Teljebäck kommenterar samarbetet mellan blocken
1:47 min

Det blir inget extraval i vår, i stället kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att samarbeta med Alliansen, det meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens nu under förmiddagen. Det Socialdemokratiska kommunalrådet i Västerås, Anders Teljebäck, tycker att beslutet är bra.

– Det här ger förutsättningar för regeringen att genomföra sin politik, så det här är ett positivt besked, säger Andres Teljebäck (S).

Vilka är fördelarna, tycker du?

– Det är inte alls säkert att ett extraval skulle ha löst den politiska situationen, även om det i det läge som var då var ett rätt beslut att flagga för att det skulle kunna bli ett extraval. Nu har man ju kommit fram till stabila spelregler de kommande åtta åren. Och vi i kommunerna vet vilka förutsättningar som kommer att gälla.

Man är ju ändå oense om en del frågor, vilka konflikter kan man vänta mellan blocken framöver?

– I grunden är det ju regeringens politik som kommer att gälla, man kan driva igenom sin budget men man kan komma att behöva kompromissa i parlamentet kring en lång rad andra frågor som handlar om lagstiftning och sådant. Där tror jag att det finns goda förutsättningar att komma framåt, säger Teljebäck.

Var det här väntat, enligt dig?

– Hade du frågat mig för två veckor sedan så hade jag nog inte sagt att det var väntat, men det kom ju indikationer på att det här var på gång och då tänkte jag nog att det skulle kunna vara en möjlighet. Vi har ju inte vetat så mycket om vad som pågått, vi har följt medier, säger socialdemokraten Anders Teljebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".