Moske
I natt brann det i moskén i Eslöv. Foto: Leif Hagblom/Sveriges Radio.

Moskéer utsatta för attacker - men inte i Västmanland

"De borde tänka efter före"
3:35 min

Polisen säger att det inte finns någon hotbild mot moskéer eller samlingsplatser i Västmanland.  Mohammed Shwan, som är vice ordförande i Västerås Moské, förstår inte varför någon skulle vilja förstöra deras verksamhet.

Senaste året har runt 15 attacker skett mot moskéer runt om i Sverige. Senast under natten till måndag brann det i en moské i Eslöv och i slutet av förra veckan i Eskilstuna. Båda bränderna misstänks vara anlagda.

Men i Västerås Moské har man inte haft några problem. Här anordnar man bön fem gånger om dagen och har även barnaktiviteter. Till fredagsbönen berättar Mohammed Shwan att det brukar komma mellan 200 och 300 personer.

Men till skillnad från många andra moskéer runt om i Sverige har Västerås klarat sig bra från skadegörelse och liknande.

Enligt Viktoria Holmgren som är polisens presstalesman i Västmanland har det inte anmälts några brott under det senaste året kring moskéer och samlingsplatser och det finns inte heller någon känd hotbild efter de senaste dagarnas brandtillbud.

Omar Mustafa som är ordförande i Islamska förbundet i Sverige tycker inte att myndigheterna har prioriterat säkerheten för muslimer.

– Vi vill att regeringen ska prioritera det här i flera politiska områden. Vi vill att de ska bidra till att skydda muslimska församlingar och att de ska ge polisen och säkerhetspolisen uppdrag att prioritera den här verksamheten, säger Omar Mustafa ordförande i Islamska förbundet i Sverige till P4 Västmanland.

– Folk är inte trygga i moskéerna och många är oroliga för att gå dit därför behöver regeringen vidta akuta säkerhetsåtgärder och anslå mer pengar för att skydda muslimska församlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".