Polisbil i bilkö. Foto: Cecilia Bäcklund/Sveriges Radio.
Polisbil i bilkö. Foto: Cecilia Bäcklund/Sveriges Radio.

Polisen lovar komma närmare medborgarna

Johan Dixelius: De vill känna sin polis.
1:32 min

När polisen organiseras om nu efter årsskiftet ska myndigheten jobba med problem som boenden i olika områden tycker ska prioriteras.

Vilket problem vill du att polisen ska försöka lösa just i det område där du bor? Kommentera gärna.

Tanken är att polisen i den nya organisationen ska införa nya arbetsmetoder och en av dem kallas "lokala medborgarlöften". Polisen samlar in åsikter och lovar att åtgärda lokala problem som boenden i ett område tycker känns mest angeläet.

– När vi har varit ute och rest i landet och lyssnat på vad medborgarna, företagare och ideella organisationer säger, så har de en gemensam bild och det är att de vill känna sin polis. Att träffa och kunna prata med sina lokala poliser och att man jobbar med lokala problembilder väldigt tydligt, säger Johan Dixelius, projektledare för pilotprojektet.

Polisen ska i det här arbetet samverka med kommuner och andra lokala aktörer. Till exempel kan polisen lova att ta fast de som buskör med mopeder eller smäller smällare sent på kvällarna. Arbetssättet kommer att införas allt eftersom i den nya polisorganisationen.

Men det finns kritik mot medborgarlöftena. Polisförbundet menar att när det uppstår akuta situationer, till exempel ett rån som kan göra att man måste prioritera om, så kan det leda till att medborgarlöftena inte hålls och då skadas förtroendet för polisen, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

- Att lova någonting som man i dag ser att det inte finns resurser eller personella förutsättningar för, det tror jag är en risk. För kan man inte uppfylla det löftet som man har givit, då blir det en förtroendeskada, säger hon.

Men Johan Dixelius tror att folk kommer ha förståelse för om polisen inte kan hålla alla medborgarlöftena:

– Det är ju viktigt att man då förklarar varför man inte har kunnat hålla ett medborgarlöfte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".