Skylt som säger "Sandas och snöröjes ej" / Foto: Michael Gawell SR
Foto: Michael Gawell SR

Stora snösvängen kom aldrig - stan får pengar över

"Överskottet går tillbaka till stadskassan"
1:21 min

Om prognosen står sig kommer det bli överskott i Västerås snöröjningskassa 2014. Det blev aldrig något snökaos före nyår och pengarna kan stoppas ner i den centrala spargrisen i stället.

Nej, det kom aldrig, det vräkande snöfall som gatuchefen Kent Nyman räknade med i P4 Västmanland i slutet av november. "Det vore sensation om det blev pengar över", sa han då.

Varje gång snön stans alla plogare rycker ut kostar det ungefär en miljon kronor av skattebetalarnas pengar. Pengar som nu kan användas till någonting annat.

– Det har ju inte blivit den stora svängen som vi har fått tidigare vintrar, säger Thomas Wulcan, som är enhetschef på tekniska nämndens stab.

I stället för den stora svängen är det vanlig halkbekämpning med salt snöröjarna fått ägna sig åt, och det kostar inte lika stora pengar.

– Om vår prognos håller i sig, och det är lite för tidigt att säga, så bör det bli ett överskott och då går det tillbaka till stadskassan, säger Thomas Wulcan.

Vad tycker du att snöpengarna ska läggas på i stället, om du får drömma? Kom med idéer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".