Kvinna med målade naglar arbetar vid en dator. Foto: David Magnusson / TT
Foto: David Magnusson/TT.

Svårt att locka tjejer till LAN

"En tjej som har anmält sig"
0:57 min

Under morgonen öppnade ett stort LAN i Hallstahammar, där ett 40-tal personer stängt in sig i Lindboskolans matsal för att spela datorspel två dygn i sträck. Men få tjejer är intresserade.

I år har arrangören Shadowplayers spelförening försökt få tjejer att vara med.

– Tyvärr har det inte gett så mycket resultat den här gången, det är en tjej som har anmält sig. Men vi ser det här som en långsiktig satsning och så småningom vill vi att det ska vara ungefär jämnt fördelat, säger föreningens ordförande Charles Metzmaa.

– Antalet spelare är ganska jämnt fördelat om man ser till den nationella statistiken.

Vad tror man att det beror på att tjejerna inte lockas att komma?

– Det finns många teorier kring det. En är att det har varit en killdominerad hobby rent synligt. Inte att det faktiskt har varit mest killar som har spelat, men däremot så är det dom som har synts och tagit plats under en längre tid, vilket skapar en sådan miljö. Så då måste du först ändra lite på den grabbiga miljön för att det ska var kul och välkomnande för alla, menar Charles Metzmaa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".