Zaina Ramadan går och väntar i Eskilstuna
Zaina Ramadan väntar på beslut. Foto: Johanna Cederblad/Sveriges Radio

Migrationsverket behöver mer personal för att korta väntetiderna

"Varje dag är bortkastad"
1:30 min

Just nu går tusentals asylsökande och väntar på Migrationsverkets beslut om de ska få stanna i Sverige eller inte. Nu vill Migrationsverket nyanställa 300 personer för att undvika att väntetiderna blir längre.

15-åriga Zaina Ramadan flydde från Syrien på juldagen år 2013. Nu går hon och hennes familj och väntar på asylbeslutet. Hon tycker om Sverige, säger hon.

– Varje dag är bortkastad. Livet i Sverige är fantastiskt, men jag har inte tillgång till något av det, säger hon.

Zaina och hennes familj har väntat i över hundra dagar på besked. Färden från Syrien tog över fyra månader och var väldigt dramatisk och strapatsrik. Nu står livet står på vänt, och det finns inget de kan göra åt det.

För asylsökande från Mellansverige, som får sina ärenden prövade i Uppsala, Flen och Solna, ligger väntetiderna på mellan 120 och 154 dagar. Men sedan i somras har flyktingströmmarna ökat rejält, och ser ut att öka ännu mer framöver.

Därför kommer väntetiderna att bli ännu längre om inget görs. Migrationsverket vill nu nyanställa för att undvika detta.

– Omkring 300 personer behövs, säger Veronika Lindstrand Kant, för asylprövningen på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".