Långfärdsskridskoåkare. Foto: Tobias Röstlund/TT
Foto: Tobias Röstlund/TT

Fin isbana för Mälarens skridskoåkare

Israpportören Ola Kasimir: Is är en färskvara
0:50 min

Nu finns en 20 kilometer lång bana för skridskoåkare på mälarisen mellan Lillåudden i Västerås och Gäddeholm. Banan är under måndag förmiddag säker, men läget kan förändras snabbt.

Israpportören Ola Kasimir menar att det går bra att använda banan nu om man vill ut på isen men inte har ordentlig kunskap.

– Ja, om man inte är kunnig, inte har den rätta utrustningen och inget sällskap ska man ju hålla sig på den här plogade banan. Just nu syns den ju inte för att det inte finns någon snö, men det finns en facebooksida där banan är utritad så att man ser sträckningen. Håller man sig till den sträckningen ute på Västeråsfjärden är det garanterat att man inte plurrar.

Vad krävs för att man inte ska kunna använda banan?

– Is är en färskvara så man kan inte uttala sig för mer än några timmar framåt. Det kan ju bildas sprickor som man kan åka ner i och om det regnar mycket kan det bli stora slukhål, säger Ola Kasimir.

Faller det snö kommer Västerås frivilliga plogare att snöröja banan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".