Daniel Mendoza. Foto: Ninni Udén/Sveriges Radio
Daniel Mendoza. Foto: Ninni Udén/Sveriges Radio

Sociala medier-fenomenet Daniel Mendoza släpper kärleksroman

"När jag är solen i folks liv får jag panik"
6:37 min

Bilden av Good News Magazines chefredaktör Daniel Mendoza som något slags livscoach lär inte bli sämre av att han nu också skriver en bok om kärlek.

När västeråsaren Daniel Mendoza skapade delningshysteri med sitt inlägg där han jämför sin nioårige sons trygga uppväxt med sin egen otrygga, stärktes folks uppfattning av honom som den goda människan, som grundlades när han skapade sin tidning med positiva nyheter. Inlägget har lästs och delats av hundratusentals.

– Jag tror att om en man skriver om sitt barn... att det kanske finns ett stort behov i samhället av fler män som vågar prata om känslor och vågar säga vad de tycker, funderar han. 

Nu är det många som skriver till Daniel och ber honom om råd om hur de ska göra med sina liv, något som Daniel egentligen inte vill. 

– Jag gillar inte att ge råd till människor om deras liv. Sanningen om en människas liv är ofta komplex och jag är inte insatt och kan inte bli insatt av att jag får några rader på Facebook, men jag brukar ta mig tid ibland att ge en reflektion, säger han.

Han har något slags hatkärlek till uppmärksamheten han får i sociala medier. Har behållit Facebook, men skippat Instagram och Twitter. Inläggen han skriver får en väldig spridning ändå. 

– Jag slåss väldigt mycket med det offentliga. Helst av allt skulle jag inte vilja synas någonstans. Jag skulle vilja sitta under en ek och ha det gott och skönt, men samtidigt; jag är pappa till två barn, jag måste på nåt sätt. Jag tycker att om man värnar om djur och natur och man värnar om människor, och man på nåt sätt vill vara förespråkare för kärlek och godhet och kärlek, så kan man inte hålla tyst. 

I dag lämnar han sin första roman, Den enda, till korrekturet. 

– Det är en kärleksroman om två själsfränder som träffar varandra, och hur de inser att de på grund av arvet, sina trasiga själar, först måste hitta sig själva innan de flyger i varandras armar. Det är en resa de gör inom sig själva, men också tillsammans. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".