Ronald Henriksson - Stadsmissionen. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.
Ronald Henriksson - Stadsmissionen. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.

Hjälpcenter för EU-migranter öppnas i dag

"De kan få hjälp med det basala"
1:16 min

I dag öppnar det nya hjälpcentret för EU-migranterna i Västerås i härbärget Ekens lokaler på Viksäng. Lokalerna används under kvällar och nätter av hemlösa, EU-migranterna kan vistas där dagtid.

– Utifrån kommunens synsätt så handlar det om att de på något ställe ska kunna få hjälp med det mest basala, att vila sig, prata med varandra och tvätta sig och sina kläder. Man kanske också äter något och får information om sina rättigheter och skyldigheter, säger Ronald Henriksson, biträdande direktor på Västerås Stadsmission. 

Ni hade ett möte i går på migranternas eget språk, varför hade ni mötet?

– Vi försöker göra allt vi kan för att de ska få den adekvata informationen som man behöver för att förstå hur saker och ting går. De tycker väl själva att det inte händer så mycket, och nu när den här förändringen sker vill vi informera och berätta hur man hittar dit, säger han.

Kom någon till mötet?

– Ja, en person som berättade att många åkt hem över den här perioden nu, men kommer tillbaka och fler som inte varit här tidigare kommer säkert också, säger Ronald Henriksson.

Hjälpcentret kommer att vara öppet dagtid fram till sista april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".