En fotbollsspelare ser besviken ut efter att ha förlorat en match. Han sitter på gräset utanför planen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix/TT
Pojke sitter utanför fotbollsplanen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix/TT

Mörka siffror för barn- och ungdomsidrotten

Det är färre barn- och ungdomar i Västmanland som deltar i idrottsföreningarnas verksamheter idag än för tio år sedan. Det visar Sveriges Radios sammanställning av Riksidrottsförbundets siffror.

Det handlar om ledarledd föreningsidrott för barn och ungdomar i åldrarna 7-20 år.

Minskningen i Västmanland är på 11 procent och kan översättas till drygt 177 000 färre deltagartillfällen, alltså antalet närvaromarkeringar.

Det största tappet sett till åldersgrupper sker i tonåren. Det kan ha sin grund i en alltför tidig elitsatsning och specialisering av idrott.

Det målas upp en bild av ett idrottssverige som varit för tävlingsinriktat de senaste åren och att suget efter kravlös idrott har ökat.

Robert Larsson, verksamhetschef på Riksidrottsförbundet, säger till Sveriges Radio att det finns en historia i att "är man med i idrottsrörelsen så vill man tävla."

Men han menar att samhället har förändrats och att också idrotten måste göra det.

De 70 olika specialförbunden som finns inom RF jobbar nu för att peka ut riktningen för svensk idrott mot år 2025 för att få fler att idrotta längre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".