P4 Förmiddags Jonna Noblin testar långfärdsskridskor för första gången. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
P4 Förmiddags Jonna Noblin testar långfärdsskridskor för första gången. Foto: Sveriges Radio
Per Fredin tog med Jonna ut på en långfärdsskridskotur. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
2 av 2
Per Fredin tog med Jonna ut på en långfärdsskridskotur. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

P4 Förmiddag testar: Långfärdsskridskor

"Riktig Bambi på hal is första biten"
4:43 min

I takt med att intresset för långfärdsskridskor i Västerås ökar så fylls de plogade skridskobanorna på Mälaren med glada motionärer. P4 Förmiddag frågade sig, "hur svårt kan det va?" och skickade ut Jonna Noblin för att testa.

– Långfärdskridskor är den motionsidrott som växer absolut mest i Västerås, åtminstone vintertid. Och det är tack vare de här fina förhållandena som vi har med plogarföreningen och att det plogas i Hässlösundet också.

Vad ska man tänka på om man är nybörjare och vill ge sig ut på isen?

– Här i Västerås är vi rätt bortskämda just med att de plogar, har det gått en tung maskin och nyligen plogat då kan man tryggt ge sig ut så länge man håller sig på den plogade banan. Ska man ge sig ut på okänd is då måste man ha lite mer grundutrustning. Ispikar, isdubbar, en ryggsäck med torrt ombyte i och en kastlina är några av de saker som är bra att ha med sig.

Det är idealiskt om man är två eller flera när man är ute?

– Det kan man väl säga att det är en gyllene regel när det gäller långfärdsskridskor, ska man ge sig ut på okänd is så ska man alltid vara två? Och sen inte åka hand i hand för då ramlar ju båda igenom, utan håll lite avstånd.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".