Marcus Ivarsson. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
Marcus Ivarsson, serietecknare. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio

Serietecknare: Morden hotar inte demokratin

"Om 12 personer i Syrien dödas blir det inte samma diskussion"
3:31 min

Många menar att gårdagens attentat mot Charlie Hebdo i Paris är ett angrepp på demokratin och det fria ordet. Men det håller serietecknaren Marcus Ivarsson från Västerås inte med om.

Marcus Ivarsson menar att dådet inte är något hot mot demokratin och att han som tecknare i Sverige inte påverkas av vad han kallar att "några galningar mördar andra människor".

– Hur hotar man demokratin? Det finns ingen möjlighet, det är som att säga att man hotar filosofin eller hota en idé. Man kan inte hota en idé genom att mörda andra människor.

Samtidigt kan man kalla det ett angrepp på ditt skrå.

– Ja, det kanske det är. Men jag vet inte vad det är jag ska försvara, om det är rätten att uttrycka sig. Det går inte att hota människor så att de inte får säga vad de tycker.

– Om jag levde i en diktatur där man blir fängslad av att säga sin åsikt kanske jag skulle bli påverkad, men risken är att jag snarare skulle protestera emot det, säger Marcus Ivarsson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".