David Sällström, talesperson för "Västerås älskar mångfald."  Foto: Sveriges Radio
1 av 2
David Sällström, talesperson för "Västerås älskar mångfald". Foto: Jenny Berggren/Sveriges Radio
Manifestation mot rasim. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Förra årets manifestation mot rasism tågade genom centrala Västerås. Arkivfoto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Manifestation för mångfald i Västerås

"Måste samla oss mot den växande islamofobin"
3:12 min

Imorgon, lördag, hålls en manifestation för mångfald i Västerås. Arrangör är den partipolitiskt obundna organisationen "Västerås älskar mångfald."

Även om manifestationen var planerad redan innan terrordådet i Paris inträffade går det inte att undvika att prata om det som hänt där, säger organisationens talesperson David Sällström:

– Jag kommer bland annat att ta upp det i mitt tal. Även om det inte var riktigt syftet från början så går det inte att gå förbi det.

Vad kommer du att säga?

– Jag kommer givetvis att säga att det här är en fruktansvärd händelse, en attack mot vår demokrati och yttrandefrihet, men samtidigt att vi måste samla oss mot den växande islamofobin som finns i Europa, säger David Sällström.

Han menar att man måste skilja på den ytterst lilla gruppen våldsbenägna islamister och den stora gruppen fredliga muslimer.

Det är andra året i rad som "Västerås älskar mångfald" ordnar en antirasistisk manifestation. Förra året samlades omkring 2 000 personer i en demonstration mot rasistiskt våld efter de våldsamma händelserna i Kärrtorp.

I år arrangeras evenemanget under rubriken "Vi väljer sammanhållning - vi kräver trygghet."

– Vi vill gå ut gemensamt, tillsammans med andra och kräva trygghet för alla människor i vårt lokalsamhälle. Vi vill visa en enad front för sammanhållning mot främlingsfientlighet och intolerans, säger David Sällström.

Samtidigt sker liknande manifestationer och demonstrationer runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".