Brand, Västerås, Källarbrand
Polis och Räddningstjänst undersöker brandplatsen i centrala Västerås. Arkivfoto: Terje Lund/Sveriges Radio

Inget straff för uthyrning i källare

"Det är nog många som höjer på ögonbrynen"
1:55 min

Det ser inte ut att bli något rättsligt efterspel alls för den person som hyrde ut svartbyggda lägenheter i en källare i centrala Västerås, en källare där det brann i november.

Vid en brand i november i en källare i ett flerbostadshus i centrala Västerås upptäcktes fem svartbyggda lägenheter som hyrdes ut som bostäder. Fastighetsägaren, VS-hus, hyrde ut källaren till en person som i sin tur hade byggt lägenheter där och hyrde ut till hyresgäster.

Efter branden anmälde räddningstjänsten lägenheterna som ett svartbygge till kommunen. Men så mycket rättsligt efterspel när det gäller uthyrningen ser det inte ut att bli.

Det enda polisen utreder är i alla fall i nuläget, enligt kriminalinspektör Magnus Idén, om en av hyresgästerna gjort sig skyldig till allmänfarllig vårdslöshet, i och med att en cigarettfimp tros ha startat branden.

Kommunen har utfärdat ett användningsförbud som betyder att källaren inte får användas för lägenheter, men kommunen kommer inte att ta ut någon straffavgift, så kallad sanktionsavgift, för svartbygget.

Enligt byggnadsinspektör Nicklas Eriksson på Västerås stad är reglerna sådana att det bara skulle ha blivit en straffavgift om de svartbyggda lägenheterna funnits kvar.

Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden i Västerås, har tidigare sagt till P4 Västmanland att det krävs ett rättsligt efterspel, att man inte ostraffat ska kunna hyra ut på det här sättet, idag säger han:

– I just det här enskilda fallet är det nog många som höjer på ögonbrynen och tycker att det här kändes fel.

Det ser ut som om man kan göra en sådan här sak och komma undan med det?

– Ja, tydligen kan man göra så här, en gång i alla fall. Tyvärr är det nog så här att... det här hade ju kunnat gå ännu värre och faktiskt blivit riktigt illa... men det är nog tyvärr så här att det här är nog tyvärr inte det enda, säger Lars Kallsäby och fortsätter:

– Jag tror att till och med folk kanske i god tro har en källarlokal där man kanske har ett tillfälligt rum, det kan vara en bostadsrättsförening som har ett övernattningsrum eller gästrum. Så vi kan väl egentligen bara uppmana folk att använda lokaler till det de är ämnade för.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".