Nyfödd baby. Foto: Göran Åhgren, SVT
Nyfödda kan drabbas hårt av RS-virus. Arkivfoto: Göran Åhgren, SVT.

Virus sätter stopp för besök på BB

"Kan behövas sjukhusvård"
2:05 min

Västerås BB har infört stopp för besökare. Orsaken är att man vill minska risken för att de nyfödda ska smittas av RS-virus.

Det är många fall och kraftig spridning av RS-viruset nu i vinter, enligt både Folkhälsomyndigheten och läkare på sjukhuset.

RS-viruset ger en förkylning som sätter sig i de nedre luftvägarna. Viruset är mycket smittsamt och för spädbarn kan situationen bli allvarlig.

– Ja, det kan ge en ganska besvärlig infektion, säger Birger Malmström, överläkare på Västerås BB.

I ett par procent av fallen behövs sjukhusvård med syrgasbehandling och olika typer av andningsstöd till följd, enligt överläkare Birger Malmström:

– Det är ju det att luftvägarna är så tunna och smala och mjuka. En motsvarande infektion som drabbar större barn eller en vuxen får inte alls lika stora konsekvenser.

När man kommit hem från BB med sitt spädbarn är det bra att veta att RS-viruset smittar både via kontakt och droppsmitta, dvs partiklarna kan transporteras i luften från en person till en annan, säger Birger Malmström.

– God handhygien med tvål och vatten, gärna desinfektionsmedel som komplement hemma också, är ett bra skydd mot smitta.

Det är en god idé att undvika att ta med sin baby ut i större folksamlingar.

– Om man ser det hela ur det nyfödda och späda barnets synvinkel så har ju ett litet barn inget behov av att besöka köpcentra och liknande ställen.

– Små barn mår ju bäst hemma i närheten av sin familj, säger överläkare Birger Malmström till P4 Västmanland.

Så här skriver Sjukvårdsrådgivningen 1177 om RS-virus hos små barn:

"En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning med hosta, snuva och lite feber. Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär, men spädbarn kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas. Om barnet inte orkar äta, blir slött, får andningsuppehåll eller blir blåaktigt ska du söka vård direkt."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".