Brandingenjör Fredrik Eriksson. Foto: Jenny Berggren/Sveriges Radio.
Brandingenjör Fredrik Eriksson. Foto: Jenny Berggren/Sveriges Radio

Kritik mot svag lagstiftning mot svartbyggen

"Det lönar sig att vara ögontjänare"
1:27 min

Det ser inte ut att bli något rättsligt efterspel alls för den person som hyrde ut svartbyggda lägenheter i en källare i centrala Västerås, en källare där det brann i november. Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens brand- och räddningsförbund, tycker att lagstiftningen är för svag.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att det är så att lagstiftningen är lite svag. Det lönar sig att vara ögontjänare, kan man väl säga. Så fort man städar undan grejerna så har varken vi eller byggnadsnämnden möjlighet att göra någonting, som det ser ut.

Enligt kommunen kan man inte ta ut någon straffavgift för de fem svartbyggda lägenheterna i källaren. Reglerna är sådana att det bara skulle ha blivit en straffavgift om de lägenheterna funnits kvar. Fredrik Eriksson tycker därför att lagstiftningen är för svag. Men han ställer sig också frågan om inte polis och åklagare skulle kunna göra något.

– Frågan är också om man tittar på polis och åklagare om inte de har möjlighet att faktiskt jobba med att man bryter mot de här lagstiftningarna och framkallar fara för de andra boende.

Men som det ser ut nu blir det inte så, det enda polisen utreder just nu är om en av hyresgästerna gjort sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet, i och med att en cigarettfimp tros ha startat branden. Och uthyraren får alltså inte heller någon straffavgift från kommunen, vilket Fredrik Eriksson hade hoppats på.

– Man tycker ju på något sätt att det ska bli någon form av effekt för den som faktiskt hyr ut och utsätter andra människor för fara, säger Fredrik Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".