Lars Eriksson (S) landstingsråd Foto:Inga Korsbäck/SR
Lars Eriksson (S) Foto: Inga Korsbäck/SR

Riksdagsledamot vill se över lagstiftningen om svartbyggen

"En skärpning kan komma att bli aktuell"
3:14 min

Lagstiftningen som gäller svartbyggen kan behöva ses över. Det menar Lars Eriksson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västmanland, när han får reda på att det inte ser ut att bli något rättsligt efterspel alls för den person som hyrde ut svartbyggda lägenheter i en källare i centrala Västerås, en källare där det brann i november.

– Jag tycker detta är ett exempel på där det ser ut som om lagstiftningen inte riktigt har hängt med utan där en skärpning kan komma att bli aktuell och det tycker jag att man ska titta närmare på, säger Lars Eriksson.

När det brann i en källare i centrala Västerås upptäcktes fem svartbyggda lägenheter, men enligt kommunen kan man inte ta ut någon straffavgift för svartbygget, eftersom reglerna är sådana att det bara skulle ha blivit en straffavgift om lägenheterna funnits kvar.

Polisen utreder i nuläget inte om uthyraren begått något brott, bara om en av hyresgästerna gjort sig skyldig till allmänfarllig vårdslöshet, och startat branden med en cigarettfimp.

Att det inte heller blir någon straffavgift från kommunen får riksdagsledamoten Lars Eriksson att vilja se om lagstiftningen behöver ändras.

– Som ett intressant exempel så kommer jag att ta med mig den här frågan till de departement som jag arbetar nära, det är ju både bostads- och justitiedepartementet, säger Lars Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".