Avverkningen pågår för full. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
1 av 4
Ett intensivt arbete pågår. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
Henrik Öhman på Mellanskog. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
2 av 4
Henrik Öhman på Mellanskog. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
Roger Sjöblom arbetar med avverkningen. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
3 av 4
Roger Sjöblom arbetar med avverkningen. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
Växande högar med timmer. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
4 av 4
Växande högar med timmer. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.

Bråttom att avverka brandskadad skog

"Vi har en begränsad tid på oss"
1:50 min

Just nu pågår avverkningen för fullt av den skog som brandskadades i den stora skogsbranden i Västmanland i somras. Det är bråttom om man ska hinna rädda det som är av värde.

Henrik Öhman är skogsinspektor på skogsägarföreningen Mellanskog:

– Just nu så är det full fart. Vi har ju en begränsad tid på oss att få ut de grövre träden som kan bli sågtimmer. Vi har vi ju vintern på oss, för fram i vår är det för blött i markerna för att det ska gå att avverka som vi vill. Det är också så att virket blir förstört när vi kommer framåt maj.

De allra flesta träd i den brandskadade skogen är döda. Rötter har brunnit upp, barken är förkolnad och inget grönt finns kvar. Men timret som finns innanför den brända barken är fortfarande värdefullt.

I skogarna väster om Västerfärnebo jobbar Erik Lindvall med att fälla och mäta upp träden. Roger Sjöblom kommer efter i en annan maskin för att samla upp det fällda virket och trava det så det kan hämtas upp av lastbilar. Han säger att nu gäller det att jobba på för fullt:

– Vi kör väl ungefär tolvtimmarsskift och sen kommer nästa kille och kör. Det går dygnet runt och tanken är att det ska gå sju dagar i veckan. 

Just nu är över 30 arbetslag från olika skogsägare ute i brandområdet och jobbar med avverkningen. Planen är att hinna fälla alla träd som ska bli timmer till slutet av mars, men om man kommer att klara det återstår att se, säger Henrik Öhman på Mellanskog.

– Vi kan öka kapaciteten ytterligare om vi märker att vi inte riktigt håller det tempo som vi behöver göra. Men sen finns det ju faktorer som kan sinka oss rejält, skulle vi få tre, fyra decimeter snö eller en kraftig storm, då blir det problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".