Buss, Västmanlands lokaltrafik. VL. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
1 av 2
Sms-biljetterna har tagits bort från VL:s bussar. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio
Maria Linder, förvaltningschef på Västmanlands Lokaltrafik. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
2 av 2
Maria Linder, förvaltningschef på Västmanlands Lokaltrafik, VL. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Slut med sms-biljetter på VL:s bussar

"En hel del trasssel med sms-biljetterna"
0:44 min

Sedan årsskiftet går det inte längre att åka buss med sms-biljett här i länet. Det var krångel som låg bakom beslutet att ta bort biljetterna, enligt VL.

här I stället för att åka med sms-biljett får man skaffa sin biljett på annat sätt, exempelvis genom en app i mobiltelefonen. Busskort är också ett alternativ, eller att köpa en lös biljett på bussen och betala med kort.

Flera problem satte stopp för sms-biljetterna, enligt Maria Linder, förvaltningschef på Västmanlands lokaltrafik, VL:

– Ja, sista åren så har vi haft en hel del trassel med sms-biljetterna. Det började för två år sedan när vi tvingades anpassa oss till den nya EU-lagstiftningen som krävde förregistrering.

– Det här krånglade ju till det för våra resenärer. Man måste alltså gå in på en internetsida först och registrera sig. Försäljningen av sms-biljetterna minskade då kraftigt, och samtidigt ökade försäljningen av bussbiljetterna i mobilappen.

Andra problem med sms-biljetterna var att de var lätta att förfalska och administrativt krångel med fakturor som gick till fel adresser. 

– Så det var flera aspekter som gjorde att vi valde att ta bort sms-biljetterna nu, säger Maria Linder till P4 Västmanland.

Lyssnartips

Det här nyheten kom till genom ett lyssnartips. Hör av dig du också på 021-495 25 58.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".