Robin Magnell visar påsen som räcker till de flesta normala julgranar. Foto: Jenny Berggren/Sveriges Radio
Robin Magnell visar påsen som räcker till de flesta normala julgranar. Foto: Jenny Berggren/Sveriges Radio

Så får du ut granen utan att städa ihjäl dig

"Slukar nästan alla granar"
2:24 min

Det är svårt att bli av med julgranen utan att strössla hela huset med barr. Påhittiga köpmän har hakat på behovet av en lösning och skapat en särskild granpåse.

Granpåsarna finns att köpa på flera stormarknader och fixarbutiker och de funkar lite som en liksäck för granen och tar hand om problemet för några tior.

– Senaste åren har vi märkt att det finns ett intresse för problemet med hur man ska få ut granen, säger Robin Magnell som arbetar på ett av Västerås byggvaruhus där granpåsar säljs.

När granen barrar åker den i många fall ut på balkongen i väntan på bättre tider. Vissa försöker sig på att baxa ut granen ur lägenheten, nerför trapporna och in i bilen för att forsla granen till återbruket, med barr överallt som följd, medan andra kör den tålmodiga varianten och klipper granen i småbitar som läggs i de bruna återvinningspåsarna. Enligt en artikel i DN förekommer det att folk hivar ut granen genom fönstret.

– Vi bor i lägenhet, och den första granen vi köpte barrade sönder, så den åkte ut på balkongen. Vi åkte och köpte en ny, och helt plötsligt stod vi där med två granar och tänkte: "hur fan ska vi få ut de här? Det är ju barr över hela balkongen!" säger Robin Magnell, som till sist köpte sig en granpåse.

– Vi slapp barren och kunde åka direkt till återbruket. 

Innan granen kan återvinnas ska påsen tas av och återvinnas för sig. Att få in julgranen i påsen ska enligt Robin Magnell vara enkelt: man tar ur granen ur julgransfoten och ställer granen på påsen som man sen trär upp över granen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".