Tegelfasad med logga och text Surahammars Bruk. Foto: Linnéa Pettersson/SR.
1 av 2
Bruket i SurahammBruket i Surahammar brottas med stora svårigheter. Foto: Linnéa Pettersson/SR.
Tobias Nordlander (S), Surahammar. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
2 av 2
Tobias Nordlander (S), Surahammar. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Surahammars Bruk varslar hälften

Tobias Nordlander (S): Blev väldigt ledsen
1:57 min

Surahammars Bruk ska varsla nästan hälften av sina anställda. Det handlar om omkring 50 personer. Beskedet var inte väntat , säger kommunalrådet som är bekymrad. 

Syftet med neddragningen är enligt ett pressmeddelande att skapa en hållbar och konkurrenskraftig verksamhet. Det handlar till exempel om att det råder stor konkurrens inom området från bland annat Kina som pressar priserna.

Företaget tillverkar elektroplåt som används för tillverkning av bland annat elmotorer och generatorer. Surahammars Bruk tillhör koncernen Tata Steel.

Förhandlingar kommer att starta omgående.

Tobias Nordlander är socialdemokratiskt kommunalråd i Surahammar. Han säger att han visste om att Surahammars Bruk har en tuff situation, men att det var så här illa visste han inte. 

– Det blir en väldigt orolig tid för alla i bolaget, innan man vet vad resultatet är, säger han.

I nuläget är det svårt att överblicka konsekvenserna för orten Surahammar, säger Tobias Nordlander. Han kommer nu att ta kontakt med företagsledningen för att skapa sig en bättre bild av situationen, och med arbetsförmedlingen för att undersöka vilken beredskap som finns där.  

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".