Isig väg som sandats. Foto: Erika Mårtensson Sveriges Radio.
Mycket sand behövs på isiga och hala vägar. Foto:Erika Mårtensson, Sveriges Radio

Halkbekämpning pågår för fullt

Fastighetsägare har stort ansvar när halkan slår till
1:35 min

Omslaget till mildväder har skapat isiga och hala trottoarer och gator runt om i hela länet. Som enskild fastighetsägare har man ett stort eget ansvar att se till att det sandas och skottas.

– Du ska sanda och hålla undan snön utanför din fastighet, det är ditt ansvar som fastighetsägare. Det gäller oavsett om du bor i en villa eller äger en stor affärsfastighet, säger Ulf Palm som är kommunikationsstrateg på tekniska kontoret i Västerås.

Det har sandats, saltats och plogats i Västerås hela natten och under dagen. Igår kväll så drog kommunen igång det som man internt kallar för ett "stort pådrag". Då kör man ut allt man har för att snöröja och bekämpa halkan.

Men kommunen har bara ett visst ansvar. Vanliga villaägare, bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare måste sanda och skotta utanför sin tomt. Men det har inte alla koll på.

– Det händer att det ringer folk som vill klaga. Ibland ringer någon som bor i en samfällighet och tycker att kommunen inte plogat och sandat tillräckligt, men det är helt och hållet samfällighetens ansvar, säger Ulf Palm.

På återbruken ska det finnas sand som vem som helst kan hämta gratis, men idag fanns ingen sand på vissa håll. Kjell Bylund som bor i Lycksta fick åka till tre olika återbruk innan han till slut fick tag på grus att sanda med.

– Jag åkte både till Gryta och Stenby först och där var det slut, säger Kjell Bylund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".