Jimmy Johansson, NBK, årets brottningsledare
1 av 3
Jimmy Johansson, årets brottningsledare. Foto: Privat
Norbergs brottarklubb
2 av 3
Över hundra aktiva har börjat brottas i Norbergs brottarklubb sedan augusti 2014. Foto: Privat

Explosionsartad rusning till Norbergs brottarklubb

Jimmy är årets brottningstränare
4:34 min

Norbergs brottarklubb har Sveriges bästa brottningstränare i Jimmy Johansson. Och klubben, som vaknade efter 33 års Törnrosasömn i somras, har fått en explosionsartad nystart.

En glad och hedrad Jimmy Johansson utsågs till årets ledare av Svenska Brottningsförbundet, men när han pratar med P4 Västmanland verkar han allra lyckligast över att Norbergs slumrande brottarklubb, som legat nere sedan 1981, inte bara fick nytt liv i somras när den startades igen - den har utlöst rena brottningslavinen på byn.

– Den här chockartade explosionsstarten har gett eko i hela Brottarsverige, säger Jimmy.

I nomineringen av Jimmy skrev Svenska Brottningsförbundet på sin hemsida: "För offensiv satsning, med att återuppväcka en gammal förening, Norbergs BK; under första hösten locka över 90 barn i den lilla kommunen till mattan, att redan ha 8 som gått Tränarkurs Steg 1." Och sedan nomineringen skrevs har Norbergs BK växt ännu mer. 

Vi började från noll 1 augusti och nu har vi över 100 aktiva. Det har gått oerhört fort. Och alla är norbergare, förutom en liten flicka som bor i Avesta, berättar han. 

Norbergs brottarklubb har dessutom lyckats få så många flickor att börja träna brottning, att man lyckats skapa en tjejgrupp med mellan 25 och 30 tränande tjejer.

– Det är nästan det mest unika, att vi har en ren tjejgrupp. Annars har tjejer fått brottas med killar, och ju äldre de blir desto tuffare blir det, och då har folk tyvärr fallit bort. Så det är jätteroligt att vi lyckats, säger Jimmy Johansson.  

Klubben las ner 1981 och fick en chans till nystart sommaren 2014 i samband med att man hittade en lämplig lokal.

– Kommunen har varit oerhört snälla mot oss.

Jimmy, som har hållit på med brottning hela livet, har en ledarposition i arbetslivet också. 

– Det är väl en fallenhet man måste ha, bara, säger han ödmjukt om hur man blir en bra brottningsledare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".