Anders Bastås, Ria hela människan i Köping. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Anders Bastås med rollern i högsta hugg. Väggar målas och rum möbleras så att sjukvårdsmottagningen ska kunna flytta in. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Sjukvård för hemlösa öppnar i Köping

"Vi har ett antal personer utan eget boende"
1:36 min

Mottagningen i Köping kommer att hålla till i Ria hela människans lokaler. Troligen slås portarna upp i början av mars.

– Det kan bli jättebra för de som behöver det. Det finns vissa som har krämpor och som vägrar gå till läkaren. Det säger Lennart Ygberg, en av besökarna på Ria hela människan. 

Svenska Kyrkan, Köpings kommun och Landstinget Västmanland samarbetar om att öppna den här sjukvårdsmottagningen. 

Nu förbereder tjänstemännen ett förslag som politikerna kommer att fatta beslut om i februari. Då kanske man kan öppna i mars och den tänkta lokalen förbereds just nu.

– Sjukvården kräver bara att det ska finnas en brits och ett låsbart skåp, säger Anders Bastås, verksamhetsansvarig på Ria hela människan i Köping.

Sjukvårdsmottagningens målgrupp är hemlösa och andra med ett snårigt liv. Det kommer inte att kosta något att få en undersökning på mottagningen.

Öppettiderna blir någon gång i veckan eller varannan vecka, det är inte helt utrett ännu. Och Anders Bastås tycker att det finns ett behov:

– Vi har ett antal personer som inte har ett eget boende, även här i Köping. De har ingen ordning på livet om man säger så. Därför är det bra att man sänker tröskeln till sjukvården på det här viset, säger Anders Bastås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".