Ali Saghi i Afgan star Foto: Tolo TV
Ali Saghi från Västerås tävlar i musiktävlingen Afghan Star. Foto: Tolo TV

Svensk gör succé i afghanska Idol

"De gillar att se vår talang"
2:04 min

Ali Saghi från Västerås är en av deltagarna i musiktävlingen "Afghan Star". Trots det farliga säkerhetsläget så är programmet väldigt populärt, och han stöttas även från Sverige.

Ali Saghi, 27 år gammal från Västerås, deltar i "Afghan Star", den afghanska motsvarigheten av den populära musiktävlingen "Idol". Han är dokumentärfilmare med rötter i Afghanistan och befann sig i Iran på en filmfestival när han fick höra talas om musiktävlingen. För honom var det självklart att ställa upp.

– Jag har varit intresserad av sång och skådespela i film och tv och har velat göra det någon gång, och nu när jag var där så bestämde jag mig för att göra det, säger Ali Saghi.

Han blev uttagen till programmet bland tusentals sökande och nu tävlar han i den 10:e säsongen av "Afghan Star". Han säger att på grund av säkerhetsläget i Afghanistan är situationen farlig för de tävlande och de måste leva under beskydd på hemlig plats. Trots situationen är det många som vill ställa upp i programmet, och det är otroligt populärt.

– De gillar att se vår talang i programmet. Det finns flera som skickar meddelanden eller ringer oss. Det är väldigt bra att folk gillar programmet, för som du vet är det fortfarande krig i Afghanistan och det finns inte så många program som folk blir glada av. När man har den typen av program är det många som vill delta.

Men det är inte bara i Afghanistan som Ali Saghi har gjort succé. Även hemma i Sverige är stödet stort och han berättar att han i senaste avsnittet fick 2 500 röster från svenskar.

– Jag fick 2 500 röster från en stad i Sverige. Det är många afghaner i Sverige som ser på programmet och skickar meddelanden och jag ser att de är väldigt intresserade, säger Ali Saghi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".